International Hellenic University

 Join the IHU Students!
×

Error

JHtmlBehavior::mootools not found.
Wednesday, 08 April 2015

Spring School - Your Portfolio: Your Ticket to Success

Σκοπός προγράμματος

Το portfolio, είτε ψηφιακό είτε σε έντυπη μορφή, είναι απαραίτητο εργαλείο κάθε σχεδιαστή ή εικαστικού καλλιτέχνη και ο πιο καθιερωμένος τρόπος παρουσίασης του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού του έργου. Στα δημιουργικά επαγγέλματα το portfolio αποτελεί το απαραίτητο «διαβατήριο» για επαγγελματική εξέλιξη, και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Σήμερα ο σχεδιασμός επίπλου, αντικειμένου, κοσμήματος κατέχει σημαντική θέση στη δημιουργική οικονομία της χώρας μας. Σε επίπεδο βιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς το σχεδιασμό, με στόχο όχι μόνο την λειτουργικότητα αλλά και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι εταιρίες μικρές ή μεγάλες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω του εταιρικού portfolio, αλλά και με αντίστοιχο τρόπο αξιολογούν και επιλέγουν τους συνεργάτες τους.

Το σεμινάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει θεωρία και πράξη σχετικά με την δημιουργία Portfolio. Είναι από τα ελάχιστα σεμινάρια στο είδος του στην Ελλάδα, όπου διδάσκεται τόσο στοχευμένα η στρατηγική παρουσίασης του δημιουργικού έργου σε μορφή portfolio μαζί με τα απαραίτητα λογισμικά εργαλεία Adobe Photoshop, InDesign ώστε να μπορεί ο κάθε συμμετέχων να δημιουργήσει το δικό του ολοκληρωμένο έντυπο, αλλά και να έχει feedback από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Το σεμινάριο θα προετοιμάσει τους συμμετέχοντες για τη στοιχειοθέτηση ενός επαγγελματικού ή ακαδημαϊκού portfolio, σε μορφή pdf ή εντύπου. Ο κάθε συμμετέχων θα αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να μπορεί να στοιχειοθετήσει δείγμα δουλειάς για αιτήσεις σε μεταπτυχιακά αλλά και για αιτήσεις εργασίας σε δημιουργικά γραφεία του εξωτερικού.

 

{boxplus href="/attachments/LLP_at_IHU/SpringSchool15/portfolio-spring-school-A4.jpg" title=""}Spring School{/boxplus} {boxplus href="/attachments/LLP_at_IHU/SpringSchool15/portfolio-spring-school-poster.jpg" title=""}Spring School{/boxplus}

 

 

Σε ποιον απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σχεδιαστές αντικειμένων, επίπλων, υποδημάτων, κοσμήματος, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, γραφίστες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές μόδας, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες από δημιουργικούς κλάδους. Οι συμμετέχοντες συνιστάται να έρθουν στο σεμινάριο με ψηφιοποιημένη μορφή των έργων τους, σκαναρισμένα έντυπα, φωτογραφίες μακέτας, renderings, σχέδια, κείμενα, προκειμένου να εργαστούν εξατομικευμένα στο δικό τους portfolio. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν sample images, προκειμένου ο συμμετέχων να εξασκηθεί στο τεχνικό και γραφιστικό κομμάτι ακόμη κι αν δεν επιθυμεί να δουλέψει πάνω σε δικά του έργα.

 

Περιεχόμενο/ Διάρκεια σεμιναρίου

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τεχνικές σχεδιασμού αλλά και συμβουλές βελτίωσης του Portfolio από επαγγελματίες των σχεδιαστικών κλάδων και θα αναλυθούν πρακτικά ζητήματα δομής, παρουσίασης και επεξεργασίας. Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν πώς να επιλέγουν τις δουλειές που θα παρουσιάζουν, και πώς να κάνουν επεξεργασία και σελιδοποίηση, θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία της Adobe. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν το δικό τους Portfolio. Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 16 ωρών.

 

Εισηγητές

Δημήτρης Παπάζογλου: Πολυ-βραβευμένος Designer-Creative Director. Τα τελευταία 15 χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του design, του branding και της τυπογραφίας, κι έχει στο ενεργητικό του πλούσιο portfolio και σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς εταιρίες.

Πάνος Παρθένιος: Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Harvard και ειδικεύεται στις ψηφιακές τεχνολογίες στο σχεδιασμό.

Ιωάννα Συμεωνίδου: Λέκτορας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Γκρατς στην Αυστρία. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ κι έχει μετεκπαιδευτεί στην Architectural Association του Λονδίνου στον τομέα του ψηφιακού σχεδιασμού και ψηφιακής κατασκευής.

Οι κεντρικοί άξονες της προτεινόμενης Δομής Δια Βίου Μάθησης και τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματα είναι:

Ημερομηνία Πρόγραμμα Ώρες Εισηγητής
Δευτέρα 27 Απριλίου Εισαγωγή στο Σεμινάριο Portfolio με παρουσιάσεις
Διερεύνηση στόχων, δομή προγράμματος και συγκρότηση συμμετεχόντων σε ομάδες ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο.
Brainstorming σε ομάδες, έρευνα και αποσαφήνιση στόχων
Moodboards και αρχικός σχεδιασμός σε ομάδες και ατομικά.
Συλλογή στοιχείων και εικόνων από το διαδύκτυο
Σύντομες παρουσιάσεις των σχεδιαστικών στόχων ανά ομάδα
17:00 - 19:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Διάλεξη του πολύ-βραβευμένου designer και creative director Δημήτρη Παπάζογλου. Παρουσίαση έργων για διάφορους πελάτες και συμβουλές για ένα επιτυχημένο portfolio (Διάλεξη ανοιχτή στο κοινό) 19:00 - 21:00 Δημήτρης Παπάζογλου (Designer, Creative Director)
Τετάρτη 29 Απριλίου Τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας στο λογισμικό Photoshop.
Βελτίωση εικόνων ως προς το κοντράστ και τον χρωματικό τόνο.
Εισαγωγή στα Layers και τις μάσκες, διόρθωση ατελειών σε φωτογραφίες
Διόρθωση προοπτικής, ξεφοντάρισμα αντικειμένου
Καλλιτεχνικά φίλτρα και προηγμένες τεχνικές
Τύποι αρχείων εικόναςΕργασία σε ομάδες ή ατομικά
17:00 - 19:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Τεχνικές σελιδοποίησης στο λογισμικό InDesign. Αναλυτικότερα, θα διδαχθούν τεχνικές για σωστή δομή της σελίδας, διαμόρφωση master pages, ιδιότητες εικόνων, περιγράμματα, γραμματοσειρές, paths εικόνων και προσαρμογές. 19:00 - 21:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Δευτέρα 4 Μαΐου Επίλυση αποριών, βελτιστοποίηση δομής, σχεδιαστικοί στόχοι
Εισαγωγή αρχείων από άλλα λογισμικά, όπως Autocad, Rhino, illustrator.
Δημιουργία μπροσούρας
Προδιαγραφές για εκτυπωμένο έντυπο και αντίστοιχες για ψηφιακό portfolio. Εργασία σε ομάδες ή ατομικά
17:00 - 19:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Tutorial sessions: Συμβουλευτική με τον designer Δημήτρη Παπάζογλου στους συμμετέχοντες του εργαστηρίου. Γενικές οδηγίες και εξατομικευμένη καθοδήγηση επί του portfolio. 19:00 - 21:00 Δημήτρης Παπάζογλου (Designer, Creative Director)
Τετάρτη 6 Μαΐου Παρουσιάσεις των Portfolio των συμμετεχόντων ως Work in Progress. Σχολιασμός και στρατηγικές ανάπτυξης portfolio
Αξιολόγηση των εργασιών και λήξη του τεχνικού τμήματος του σεμιναρίου
Επιτυχημένη παρουσίαση, και μη απουσία στο σεμινάριο οδηγεί στην λήψη ECTS
17:00 - 19:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Διάλεξη του αρχιτέκτονα μηχανικού και επίκουρου καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Δρ. Πάνου Παρθένιου (Διάλεξη ανοιχτή στο κοινό) 19:00 - 21:00 Πάνος Παρθένιος (Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Κρήτης)

 

Περίοδος διεξαγωγής

Ημερομηνίες: 27/04, 29/04, 04/05, 06/05
Ημέρες & Ώρες: Δευτέρα, Τετάρτη 17:00-21:00

 

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των εκατό (100) ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ειδοποίηση αποδοχής των αιτούντων για συμμετοχή στο πρόγραμμα όπου θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης μετά από αξιολόγηση, η οποία αντιστοιχεί σε τρεις (3) μονάδες ECTS.

 

Υποβολή αίτησης

Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι 22/04/2015 να συμπληρωθεί η on-line φόρμα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. τηλ. 2310 807502).

 

 

Συχνές ερωτήσεις

 • Θα πάρω κάποια βεβαίωση παρακολούθησης ή μονάδες ECTS από το πρόγραμμα;
  Θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης η οποία αντιστοιχεί σε τρεις (3) μονάδες ECTS. Η αναγνώριση των μονάδων ECTS εξαρτάται αποκλειστικά από το εκάστοτε ίδρυμα, στο οποίο θα κατατεθεί μετέπειτα η βεβαίωση.
 • Χρειάζεται κάποιο υπόβαθρο για να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
  Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου χρειάζονται γενικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή.
 • Επιτρέπονται απουσίες;
  Κάθε συμμετέχων έχει το δικαίωμα απουσίας από το 10% των συνολικών ωρών, δηλ. δύο (2) ώρες το πολύ. Απουσίες που υπερβαίνουν το 10% οδηγούν σε αυτόματη αποτυχία στο πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε γίνεται επιστροφή διδάκτρων.

 

 

 

Additional Info

 • Event date: Monday, 27 April 2015
 • Event time: 17:00
International Hellenic University © Copyright 2016 | Contact the webmaster of this site at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

| Open Access Policy | Disclaimer | Όροι και προϋποθέσεις χρήσης | Privacy Notice | Cookies Policy | Contact the IHU | Sitemap |

International Hellenic University, 14th km Thessaloniki-N. Moudania, 57001 Thermi, Greece

Do you agree with having the Google Analytics cookie for optimizing our website's performance? Yes, I agree No, I do not agree