International Hellenic University

 Stay up to date with IHU News!

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης
Σεμινάριο Φωτογραφίας
Φωτογραφία Στούντιο

Σκοπός του προγράμματος

Πρόκειται για ένα σεμινάριο φωτογραφίας στούντιο πέρα από τα συνηθισμένα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξωστρέφειας του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Στρατηγικός Σχεδιασμός Προϊόντων’. Ξεκινάει καλύπτοντας τις βασικές γνώσεις φωτογραφίας, φωτισμού και σύνθεσης αλλά επεκτείνεται πολύ πέρα από αυτό, στην πλήρη ροή εργασίας που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να καταλήξει σε ένα αξιοποιήσιμο, ή ακόμα και εμπορικό, φωτογραφικό αποτέλεσμα.

Σε ποιόν απευθύνεται

Το σεμινάριο καλύπτει όλα τα επίπεδα γνώσεων χωρίς να περιορίζεται μόνο στους ειδικούς της εικόνας. Επομένως, απευθύνεται τόσο σε φωτογράφους, γραφίστες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, όσο και σε φοιτητές, ζωγράφους, καλλιτέχνες, μηχανικούς, διαφημιστές, ερασιτέχνες της εικόνας και σε όποιον άλλον χρησιμοποιεί τη φωτογραφία σαν εργαλείο δουλειάς ή παρουσιάζει τη δουλειά του μέσα από τη φωτογραφία.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή φωτογραφική μηχανή. Όλος ο εξοπλισμός θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες από το πανεπιστήμιο.

Περιεχόμενο

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να δουλέψουν με κορυφαίας τεχνολογίας φωτογραφικό και στουντιακό εξοπλισμό, όπως φωτογραφικές μηχανές μεσαίου φορμά Hasselblad που αγγίζουν την εξωπραγματική ανάλυση των 200ΜΡ, γεννήτριες φωτισμού Broncolor και Hensel, γερανούς φωτισμού, οπτικές ίνες, ρομποτική περιστροφική πλατφόρμα και πολλά άλλα που συναντά κανείς μόνο σε κορυφαία επαγγελματικά φωτογραφικά στούντιο του εξωτερικού.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν DIY εξοπλισμό τον οποίο θα κρατήσουν και μετά το τέλος του σεμιναρίου, προκειμένου να μπορούν να φωτογραφίζουν ακόμη και στο σπίτι, χρησιμοποιώντας οικιακά φώτα.

Περιλαμβάνεται εξάσκηση σε 5 στούντιο ταυτόχρονα με χρήση επαγγελματικών τεχνικών φωτισμού υπό τις αναλυτικές οδηγίες και την καθοδήγηση του διεθνή επαγγελματία φωτογράφου Ορέστη Κουράκη (www.orestiskourakis.gr). Στο σεμινάριο συμμετέχει ως βοηθός φωτογράφου ο Ηρακλής Σολιόπουλος.

Τη φωτογράφιση θα ακολουθήσει η διδασκαλία όλων των σταδίων επεξεργασίας εικόνας μέχρι το τελικό προϊόν με χρήση εξειδικευμένων λογισμικών και θα προσφερθούν πολύτιμες επαγγελματικές συμβουλές για όλα τα επίπεδα γνώσεων.

Εκτός της συμβατικής φωτογράφισης, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να παράγουν διαδραστικές περιστροφικές εικόνες, για χρήση στο διαδίκτυο.

Θεματικές Περιοχές

Η δομή του σεμιναρίου αποτελείται από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

 1. Βασικές αρχές φωτογραφίας.
 2. Φωτογράφιση αντικειμένων με φυσικό φωτισμό.
 3. Φωτογράφιση αντικειμένων με τεχνητό φωτισμό (φλας).
 4. Κατασκευή DIY εξοπλισμού.
 5. Επεξεργασία εικόνας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί άξονες με τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματά τους είναι οι εξής:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου

 • Βασικές αρχές φωτογραφίας (ταχύτητα / διάφραγμα / ISO).
 • Xρήση της φωτογραφικής μηχανής (μενού, επιλογή φακού, βάθος πεδίου).
 • Βασικές αρχές φωτογράφισης στο στούντιο - πρακτική σε παραδείγματα με φυσικό φωτισμό.
 • Βασικές αρχές επεξεργασίας - πρακτική στις εικόνες της πρώτης άσκησης.
 • Εισαγωγή στον τεχνητό φωτισμό - πρακτική εξάσκηση σε παραδείγματα με battery flashes.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου

 • Ανάλυση φωτιστικών διαγραμμάτων (σε 3D περιβάλλον) και παρουσίαση παραδειγμάτων.
 • Κατασκευή DIY εξοπλισμού και πρακτική εξάσκηση στουντιακής φωτογράφισης σε πληθώρα διαφορετικών ειδών αντικειμένων.
 • Μεθοδική παρουσίαση και πρακτική εξάσκηση στην επεξεργασία εικόνας (σύνθεση εικόνων, ρετούς, διορθώσεις λαθών, αφαίρεση φόντου).
 • Μεθοδική παρουσίαση και πρακτική εξάσκηση στην περιστροφική φωτογράφιση.
 • Επεξεργασία των εικόνων με ειδικά λογισμικά και τελική παρουσίαση του διαδραστικού περιστροφικού αποτελέσματος σε αρχείο HTML5.

Περίοδος διεξαγωγής

Ημερομηνίες: 21 – 22 Οκτωβρίου 2017

Ημέρες & Ώρες: Σάββατο και Κυριακή, 10:00-17:00

Εισηγητής:

Ορέστης Κουράκης, φωτογράφος

Ο Ορέστης Κουράκης εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος, εξειδικευμένος στον κλάδο της υπολογιστικής αρχαιολογικής φωτογραφίας. Αποφοίτησε με άριστα από το μεταπτυχιακό τμήμα φωτογραφίας του Savannah College of Art and Design των ΗΠΑ με διπλή υποτροφία. Το 2012 τιμήθηκε με την υποτροφία Fulbright καλλιτεχνών και συνεργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής με το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης με σκοπό τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας προβολής και μελέτης αρχαιολογικών αντικειμένων. Συνεργάζεται με μουσεία και αρχαιολογικούς φορείς σε όλο τον κόσμο ενώ το 2011 επιλέχτηκε από το Μουσείο του Λούβρου ως αποκλειστικός φωτογράφος της έκθεσης: «Αρχαία Μακεδονία, το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Έχει δώσει σεμινάρια φωτογραφίας στα πανεπιστήμιο Harvard University, Columbia University και Stevens Institute of Technology και σειρά διαλέξεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πάνω στην αρχαιολογική φωτογραφία. Διδάσκει φωτογραφία στο Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης από το 2009 και στο Summer School του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος από το 2014. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί διεθνώς σε περισσότερους από 100 καταλόγους, βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και καταλόγους εκθέσεων και έχει παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά σε 24 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ειδοποίηση αποδοχής των αιτούντων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

Υποβολή αίτησης

Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι την Τρίτη 17/10/2017 να συμπληρωθεί η παρακάτω online φόρμα.

 

Εγγραφή

 

Additional Info

 • Event date: Saturday, 21 October 2017
 • Event time: 10:00
International Hellenic University © Copyright 2016 | Contact the webmaster of this site at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

| Open Access Policy | Disclaimer | Όροι και προϋποθέσεις χρήσης | Privacy Notice | Cookies Policy | Contact the IHU | Sitemap |

International Hellenic University, 14th km Thessaloniki-N. Moudania, 57001 Thermi, Greece