International Hellenic University

 Stay up to date with IHU Events!
×

Error

JHtmlBehavior::mootools not found.
Thursday, 08 January 2015

Product Design Winter School

Σχεδιασμός Προϊόντων με Ψηφιακά μέσα:
Από το Σχέδιο στην Φωτορεαλιστική Απεικόνιση

Product Design Winter School

Σκοπός προγράμματος

Ο σχεδιασμός προϊόντων αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς. Σήμερα ο σχεδιασμός επίπλου, αντικειμένου, κοσμήματος κατέχει σημαντική θέση στη δημιουργική οικονομία της χώρας μας. Σε επίπεδο βιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς το σχεδιασμό, με στόχο όχι μόνο την λειτουργικότητα αλλά και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα που να αναδεικνύει την εταιρική ταυτότητα. Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς με βραβεία συσκευασίας και καινοτομίας. Ειδικότερα ο σχεδιασμός με στόχο τη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, αλλά και εποπτικό μέσο επικοινωνίας μιας καινοτόμου ιδέας. Με τα νέα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού και απεικόνισης ο σχεδιαστής έχει πλέον τη δυνατότητα να οπτικοποιήσει το προϊόν με απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια αλλά και φωτορεαλιστική πιστότητα. Η ρεαλιστική απεικόνιση ενός αντικειμένου αποτελεί πλέον αναγκαίο εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα στο σχεδιαστή και τον πελάτη, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τα προσχέδια μέχρι την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος.

Το εντατικό σεμινάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, από το σχεδιασμό στην φωτορεαλιστική απεικόνιση. Θα καλύψει τα βασικότερα σημεία της διαδικασίας και θα διδάξει στους συμμετέχοντες βασικές αρχές σχεδιασμού και φωτορεαλισμού ενός προϊόντος. Το πρώτο κομμάτι του σεμιναρίου θα παρέχει βασικές γνώσεις μοντελοποίησης στο λογισμικό Rhinoceros, με τη χρήση καμπύλων επιφανειών και free-form. Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε ασκήσεις αλλά και σε δικές τους ιδέες για προϊόντα. Το δεύτερο κομμάτι θα εισάγει στη φωτορεαλιστική απεικόνιση των αντικειμένων με τη χρήση του λογισμικού Maxwell. Θα καλυφθούν βασικές έννοιες φωτορεαλισμού όπως η χρήση της κάμερας, ο φωτισμός (φυσικός και τεχνητός) και τα υλικά. Στόχος του σεμιναρίου, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού μέσα από το workflow που ακολουθούν καταξιωμένοι επαγγελματίες του κλάδου, για τη μετάβαση από τον ιδεασμό στην παρουσίαση του προϊόντος.

 

{boxplus href="/attachments/LLP_at_IHU/SPD-WS-15/spd-winter-school-15-letterhead.jpg" title=""}Product Design Winter School{/boxplus} {boxplus href="/attachments/LLP_at_IHU/SPD-WS-15/spd-winter-school-15-poster.jpg" title=""}Product Design Winter School{/boxplus}

 

 

Σε ποιον απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, γραφίστες, σχεδιαστές αντικειμένων, επίπλων, υποδημάτων, κοσμήματος, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς. Επίσης, σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό και στο φωτορεαλισμό προϊόντων.

 

Περιεχόμενο/Θεματικές Ενότητες

Οι κεντρικοί άξονες της προτεινόμενης Δομής Δια Βίου Μάθησης και τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματα είναι:

Ημερομηνία Πρόγραμμα Ωρες Εισηγητής
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου Εισαγωγή στο Λογισμικό Rhinoceros, επεξήγηση των μενού και του user interface με παραδείγματα και ασκήσεις. To εισαγωγικό κομμάτι περιλαμβάνει την οργάνωση του σχεδίου σε layers και τα εργαλεία επιλογής αλλά και τα βοηθήματα μοντελοποίησης (snaps, ortho). 17:30-19:30 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Γεωμετρική μοντελοποίηση, εμβάνθυνση στις καμπύλες (βαθμοί καμπύλης και σημεία ελέγχου) και γεωμετρική συνέχεια (εφαπτομενική, καμπυλότητας). Ασκήσεις μοντελοποίησης προιόντων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης 19:30-21:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου Εμβάθυνση στις επιφάνειες, δημιουργία επιφανειών (revolve, extrude, sweep, loft) και μετατροπές-συζέυξεις επιφανειών (blend, offset, fillet, boolean operations). Μοντελοποίηση προιόντων μεγαλύτερης συνθετότητας. 17:30-19:30 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Εισαγωγή στο λογισμικό Maxwell, παραδείγματα φωτορεαλιστικής απεικόνισης και βίντεο. Εξοικείωση με τα μενού και τον Scene Manager. Ρυθμίσεις κάμερας (φακός, βάθος πεδίου, ISO, ταχύτητα κλείστρου) και ρυθμίσεις περιβάλλοντος (φυσικός φωτισμός, skydome, HDRI, etc) 19:30-21:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου Εισαγωγή στα υλικά, δημιουργία νέου υλικού, σύνθετα υλικά με υφές (bump maps, transparency maps, etc) και χρήση υλικών από τις online βιβλιοθήκες υλικών του Maxwell. Τεχνητός φωτισμός (luminous materials) και χρήση του multilight για εναλλαγές στο φωτισμό κατά τη διάρκεια του rendering. 17:30-19:00 Ιωάννα Συμεωνίδου (Technical University of Graz, Austria)
Architectural-Product Visualisation + Creative Lighting with Maxwell 19:00-21:00 Νίκος Νικολόπουλος (CGI Director of Cityscape Digital, London, UK)
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου Εκπαιδευτική επίσκεψη στην εταιρία BeetRoot Design Group
(προαιρετική)
12:00-15:00 Χάρης Αχίλλας, Δημήτρης Τζέτζης (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος)

 

Περίοδος διεξαγωγής

Ημερομηνίες: Από 24/2/2015 έως 27/02/2015
Ημέρες & Ώρες: Τρίτη- Πέμπτη 17:30-21:00 & Παρασκευή 12:00-15:00

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Θέρμη, Θεσσαλονίκης. Για οδηγίες πρόσβασης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο πατήστε εδώ.

 

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ειδοποίηση αποδοχής των αιτούντων για συμμετοχή στο πρόγραμμα όπου θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

 

Υποβολή αίτησης

Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι 17/02/2015 να συμπληρωθεί η παρακάτω on-line φόρμα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., τηλ. 2310 807520.

 

Συχνές ερωτήσεις

 • Θα πάρω κάποια βεβαίωση παρακολούθησης ή μονάδες ECTS από το πρόγραμμα;
  Όλοι οι συμμετέχοντες με το πέρας του σεμιναρίου αποκτούν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. Δε θα δοθούν μονάδες ECTS.
 • Χρειάζεται κάποιο υπόβαθρο για να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
  Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου χρειάζονται γενικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή.
 • Επιτρέπονται απουσίες;
  Κάθε συμμετέχων έχει το δικαίωμα απουσίας από το 10% των συνολικών ωρών, δηλ. δύο (2) ώρες το πολύ. Απουσίες που υπερβαίνουν το 10% οδηγούν σε αυτόματη αποτυχία στο πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε γίνεται επιστροφή διδάκτρων.

 

Additional Info

 • Event date: Tuesday, 24 February 2015
 • Event time: 17:30
International Hellenic University © Copyright 2016 | Contact the webmaster of this site at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

| Open Access Policy | Disclaimer | Όροι και προϋποθέσεις χρήσης | Privacy Notice | Cookies Policy | Contact the IHU | Sitemap |

International Hellenic University, 14th km Thessaloniki-N. Moudania, 57001 Thermi, Greece

Do you agree with having the Google Analytics cookie for optimizing our website's performance? Yes, I agree No, I do not agree