International Hellenic University

 Join the IHU Students!
Thursday, 14 May 2015

Product Design Summer Camp 2015

Σκοπός του προγράμματος

 

O καιρός όπου ο τρόπος προσέγγισης του επιχειρηματικού κόσμου ως προς τον σχεδιασμό των προϊόντων βασιζόταν στις συμβατικές αντιλήψεις του κατασκευαστή, έχει παρέλθει ανεπίστρεπτα. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο σχεδιασμός προϊόντων βάσει των πραγματικών καταναλωτικών αναγκών. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κατά την ανάπτυξη νέων προϊόντων και πιο συγκεκριμένα μια πολυδιάστατη στρατηγική που να συνεκτιμά επιχειρηματικές, μηχανολογικές αλλά και σχεδιαστικές γνώσεις. Μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες του προτεινόμενου προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό, την ψηφιακή απεικόνιση, την σχεδίαση και κατασκευή συσκευασίας, αλλά και τη χρήση μηχανημάτων όπως 3D printers και laser cutters για την παραγωγή προϊόντων με υψηλές προδιαγραφές. Αυτές οι προδιαγραφές θα πρέπει να συνδυάζουν μεταξύ άλλων τη λειτουργικότητα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και φυσικά την αισθητική αρτιότητα. Για το σκοπό αυτό, ένα ισορροπημένο μείγμα καθηγητών προερχόμενων από τον ακαδημαϊκό αλλά και επαγγελματικό τομέα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από το διεθνές και ελληνικό περιβάλλον. Το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας σε συνδυασμό με την άρτια οργάνωση και την υποδομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αποτελούν το ιδανικό εφαλτήριο στους συμμετέχοντες του προγράμματος για περαιτέρω εξέλιξη.

 

 

{boxplus href="/attachments/LLP_at_IHU/SpringSchool15/Product-Design_2.jpg" title=""}Spring School{/boxplus}

 

 

Σε ποιον απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την παραγωγή προϊόντων με καινοτόμες ψηφιακές μεθόδους και υψηλό design. Οι θεματικές ενότητες αφορούν σχεδιαστές αντικειμένων, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γραφίστες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες από δημιουργικούς ή βιομηχανικούς κλάδους. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση λογισμικών.

 

Περιεχόμενο / Θεματικές Περιοχές

Η δομή του προτεινόμενου προγράμματος αποτελείται από πέντε διακριτές θεματικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί άξονες με τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματά τους είναι οι εξής:

Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί άξονες με τα επιμέρους παρεχόμενα μαθήματά τους είναι οι εξής:

 

Ημερομηνία Πρόγραμμα Ωρες Εισηγητής
Δευτέρα 29 Ιουνίου Product Development
Εισαγωγή στο design thinking και στη διαδικασία/μεθοδολογία σχεδίασης. Πώς σκιαγραφούμε το απευθυνόμενο κοινό και καθορίζουμε το πλαίσιο για τον σχεδιασμό. Τι κάνει ένα προϊόν καινοτόμο.
Πώς στήνουμε ένα brief και πώς περνάμε στον ιδεασμό και τον σχεδιασμό μίας ιδέας.
(έρευνα, ανάλυση, guidelines, ιδεασμός)
17:00-22:00 Σέργιος Φωτιάδης
WE Design
Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και συστημάτων
Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Οργάνωση Γη
Τρίτη 30 Ιουνίου Product Development
Τι περιαμβάνει ένα ολοκληρωμένο προϊόν, και ποιοι είναι οι περιορισμοί, οι απαιτήσεις και τα δεδομένα που χρειάζονται για την ολοκλήρωσή του. Παρουσίαση ατομικών concepts, με έμφαση στην καινοτόμο ιδέα.
(Concept development, sustainability, ergonomics)
17:00-22:00 Σέργιος Φωτιάδης
WE Design
Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και συστημάτων
Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Οργάνωση Γη
Τετάρτη 1 Ιουλίου CAD based (free hand) Conceptual Design
Ο δημιουργικός σχεδιασμός προϊόντων που βασίζεται σε σύγχρονα συστήματα CAD αποτελεί μια σταδιακά αναπτυσσόμενη διαδικασία για τους σχεδιαστές προϊόντων. Επίσης, η σύνδεση μεταξύ των συστημάτων CAD που σχετίζονται με τρισδιάστατα μοντέλα και της διαδικασίας σχεδιασμού στο «χέρι» που ψηφιοποιείται άμεσα, αποτελεί με την σειρά της μια ευκαιρία για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Το συγκεκριμένο σεμινάριο περιλαμβάνει, ένα θεωρητικό μέρος για τη σχεδιαστική διαδικασία και τον «ελεύθερο σχεδιασμό». Περιλαμβάνονται  ασκήσεις σχεδιασμού βιομηχανικών προϊόντων.
17:00-22:00 Παναγιώτης Κυράτσης
Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας
Πέμπτη 2 Ιουλίου CAD based (free hand)  Conceptual Design
Συνέχεια με ασκήσεις σχεδιασμού βιομηχανικών προϊόντων, ενδύματα, χαρακτήρες και εξωτερική μορφή οχημάτων.
17:00-22:00 Παναγιώτης Κυράτσης
Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας
Παρασκευή 3 Ιουλίου Επισκέψεις σε εταιρίες (προαιρετικό) 09:00-15:00 Χάρης Αχίλλας, Δημήτρης Τζέτζης
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Δευτέρα 6 Ιουλίου 3D modeling in Rhinoceros
Εισαγωγή στο Λογισμικό Rhinoceros, επεξήγηση των μενού και του user interface με παραδείγματα και ασκήσεις. Toεισαγωγικό κομμάτι περιλαμβάνει την οργάνωση του σχεδίου σε layersκαι τα εργαλεία επιλογής αλλά και τα βοηθήματα μοντελοποίησης
Γεωμετρική μοντελοποίηση, εμβάνθυνση στις καμπύλες (βαθμοί καμπύλης και σημεία ελέγχου) και γεωμετρική συνέχεια (εφαπτομενική, καμπυλότητας). Ασκήσεις μοντελοποίησης προιόντων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης
17:00-22:00 Ιωάννα Συμεωνίδου
Λέκτορας, Technical University of Graz, Austria
Επίσημη εκπαιδεύτρια της McNeel Rhinoceros
Τρίτη 7 Ιουλίου 3D modeling in Rhinoceros
Εμβάθυνση στις επιφάνειες, δημιουργία επιφανειών (revolve, extrude, sweep, loft) και μετατροπές-συζέυξεις επιφανειών (blend, offset, fillet, booleanoperations). Μοντελοποίηση προϊόντων μεγαλύτερης συνθετότητας.
Προετοιμασία μοντέλου για 3Dprintingκαι lasercutting.
Μοντελοποίηση αντικειμένων και προϊόντων και 3Dprintingστο Labτου Διεθνούς Πανεπιστημίου
17:00-22:00 Ιωάννα Συμεωνίδου
Λέκτορας, Technical University of Graz, Austria
Επίσημη εκπαιδεύτρια της McNeel Rhinoceros
Τετάρτη 8 Ιουλίου Packaging
Εισαγωγη - στοχος - λειτουργια - παραμετροι - περιορισμοι - δυνατοτητες
Αναλυση Case Studies, η λειτουργια και ο ρολος του σχεδιαστη, η ερευνα και η σημασια της.
Marketing, Παραγωγη & Graphic Design
Απο το brief στο σχεδιασμο και απο τη παραγωγη στο ραφι
Packaging Workshop (σχεδιασμος - υλοποιηση συσκευασιας)
17:00-22:00 Κώστας Καλογήρου
Red Creative
Πέμπτη 9 Ιουλίου Innovation Driven Entrepreneurship
Κάποιες "λίγες και εκλεκτές" επιχειρήσεις, ανα τον κόσμο, έχουν καταφέρει να παράξουν και να διατηρήσουν τόσο ταχεία, ευρεία, αδιάλειπτη και συστηματοποιημένη καινοτομία, επιτυγχάνοντας ασύγκριτα επίπεδα αριστείας.Οι συμμετέχοντες θα μάθουν το τί καθοδηγεί την επιτυχία σε αυτές τις επιχειρήσεις, μέσω νέων στρατηγικών προσεγγίσεων και εργαλείων που συνδυάζουν τη θεωρία της Καινοτομίας, της Νευρολογίας και Κοινωνικής Φυσικής για τη διαχείριση προϊόντων, τεχνολογίας και πραγματικής καινοτομίας που προσδίδουν νέες πηγές κερδοφορίας αλλάζοντας ταυτόχρονα τους όρους του παιχνιδιούκαι προσφέροντας παράλληλα υψηλή αξία για την κοινωνία.
17:00-22:00 Φώτης Φιλιππόπουλος
Ιδρυτής της Shakesteer (Value Innovation & Brand Intelligence)
Παρασκευή 10 Ιουλίου Επισκέψεις σε εταιρίες (προαιρετικό) 09:00-15:00 Χάρης Αχίλλας, Δημήτρης Τζέτζης
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

 

Περίοδος διεξαγωγής

Ημερομηνίες: Από 29/06/2015 έως 09/07/2015

Ημέρες & Ώρες: Δευτέρα - Πέμπτη, απογευματινές ώρες (17:00-22:00)

 

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ για το πλήρες πρόγραμμα των 40 ωρών. Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ειδοποίηση αποδοχής των αιτούντων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

 

Υποβολή αίτησης

Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο μέχρι 26/06/2015 να συμπληρωθεί η on-line φόρμα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των παρακάτω στοιχείων επικοινωνίας (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. τηλ. 2310 807502).

 

 

 

Additional Info

  • Event date: Monday, 29 June 2015
  • Event time: 17:00
International Hellenic University © Copyright 2016 | Contact the webmaster of this site at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

| Open Access Policy | Disclaimer | Όροι και προϋποθέσεις χρήσης | Privacy Notice | Cookies Policy | Contact the IHU | Sitemap |

International Hellenic University, 14th km Thessaloniki-N. Moudania, 57001 Thermi, Greece